Het traject naar je rijbewijs
Je wilt graag je rijbewijs halen? Geen probleem B-wise kan je daar bij helpen!
Maar wat komt er allemaal bij kijken? je hoeft toch alleen maar te lessen en af te rijden? … of toch niet?
Hieronder leggen we de onderdelen uit die je gaat tegenkomen tijdens dit traject.
Theorie
Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Je moet voor je theorie examen geslaagd zijn alvorens het praktijkexamen kan worden aangevraagd. Om te kunnen starten met rijlessen hoef je nog niet geslaagd te zijn voor je theorie, wel raden we het aan om dit zo snel mogelijk te doen nadat je gestart bent met de rijlessen. Het maakt verkeerssituaties duidelijker en de praktijk makkelijker aan te leren.
Nadat je geslaagd bent voor je theorie examen is deze nog 1,5 jaar geldig.
B-wise kan je theorieboeken of een online studie leveren waar gewenst.
Huiswerk
Huiswerk is een belangrijk onderdeel van je praktijklessen/rijlessen. Je kan je al voorbereiden op de komende les. de instructeur geeft je ook huiswerk op voor de volgende les, hierdoor kunnen we ons meer op het praktijk gedeelte richten tijdens de les.
Rijlessen
Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen. De rijlessen bij B-wise duren 1,5 uur. Hoeveel lessen je nodig zal hebben verschilt per persoon. In een proefles proberen we een voorzichtige schatting te maken. Tijdens je rijlessen stomen we je niet alleen klaar voor je examen, we leren je ook veilig en verantwoord de weg op gaan na je examen.
Gezondheidsverklaring
Wil je praktijkexamen doen voor een autorijbewijs? Dan beoordeelt het CBR of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het CBR stelt je hiervoor een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier ‘Gezondheidsverklaring’.
Begin op tijd met je aanvraag
De beoordeling van je rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren. Vul dus ruim (vier maanden) van te voren een Gezondheidsverklaring in en stuur deze op. Om een Gezondheidsverklaring via Mijn CBR in te vullen heb je een DigiD mét SMS-controle nodig. Een DigiD aanvragen kan makkelijk en is gratis via www.DigiD.nl, maar kan vijf dagen duren. Hou daar rekening mee.
Tussentijdse toets
De tussentijdse toets lijkt heel veel op een ‘echt’ praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
- je beheersing van de auto
- kijkgedrag
- of je goed voorrang verleent
- inhalen
- in- en uitvoegen
- rijden op kruispunten en rotondes
- bijzondere verrichtingen
Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.
Vrijstellingen
Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.
Praktijkexamen
Vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen. Tot zover niets bijzonders. Maar wat als je voor je 18e slaagt? Dan mag je al autorijden. Tot je 18e verjaardag moet er wel een coach naast je zitten. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij de RDW.